2010. november 8., hétfő

Tippek-trükkök blogszerkesztéshez 2.

Folytatom az előző bejegyzésemet. Nézzünk néhány példát sablonunk kiválasztására:

Üzleti sablon:

Ez egy kimondottan "céges" sablon, visszafogott a színvilága, egyszerű és átlátható a szerkezete, mellőz mindenféle sallangot. A fejlécben átírhatjuk a Company Style szöveget a cégünk nevére, alatta pedig feltüntethetjük a szlogenünket. A képet is mi választhatjuk meg, például egy szép képet a céges épületről,  vagy a szolgáltatásról, termékről, a kép mellé pedig beírhatjuk a cég profilját.

Személyes sablon:

Ez a sablon egy elég egyszerű, mégis aranyos kinézetű, inkább személyes naplónak való. A változtatás lehetősége ennél sokkal korlátozottabb, mivel a fejléc eléggé összefüggő (égbolt, felhők, madár). Ezt azoknak ajánlom, akik nem igazán akarnak változtatgatni a sablonon.

Romantikus sablon:

Ezt a sablont tipikusan esküvői blognak tudnám elképzelni, mondjuk barátnőmnek, aki jövő augusztusban megy férjhez. Le tudná írni benne naplószerűen az esküvői előkészületeket, a szervezést, a ruhát-cipőt-gyűrűt-csokrot-menüt-zenét-dekorálást, stb. Ennél is elég korlátozott a fejléc változtatása. Aki saját képet szeretne fejlécként, az ne ezt a sablont válassza.

Képvetítős-fejléces sablon:

A sablon színei kissé "agresszívek", de például egy rajongói-oldalnak remekül beválhat. Például film/zene/számítógépes játék témájúaknál. Rögtön a szemünk elé tárul egy egész nagyméretű kép, és mellette is látunk kisebb képeket, mellette a szöveget. Ami nagyon tetszik, az az, hogy diavetítés-szerűen váltakoznak a képek, és alá is kerül a szöveg, amit a képről írunk. Más színsémával egyébként akár egy családi blog is lehetne... :) Tehát ha a képeket kicseréljük a sajátjainkra, máris személyesebbé vált a blog. A kép cseréjéről az alábbiakban bővebben írok.


KÉP MEGVÁLTOZTATÁSA:

Itt kitérnék jobban a kép változtatására. A HTML-kódban találunk olyan szövegrészeket, amik linkek (tehát úgy kezdődik, hogy: src='http://www/. ...' vagy url (http://www/. ...). Ezeket a képeket úgy tudjuk megnézni, hogy kimásoljuk a kódból (a http-s résztől kezdve, az aposztrófok közötti szöveget), beillesztjük a böngészőnk címsorába, enter, és megnyitja a képet. Ez alapján tudjuk kiválasztani, hogy melyik képet akarjuk lecserélni a saját képünkre.
Az eredeti képet kitöröljük, és az új kép linkjét bemásoljuk. Igen ám! Ehhez viszont fel kell töltenünk az új képet az Internetre. Beírjuk a google keresőbe, hogy "képfeltöltés". Rögtön kidob egy csomó oldalt, ahová ingyen feltölthetjük a képeinket, itt van mindjárt a Képfeltöltés.hu .



Regisztráció és bejelentkezés nélkül tölthetünk fel képeket, és ha kivesszük a pipát a publikus mellől, akkor nem fogja ország-világ is látni. :) Ezután, ha a lap aljára megyünk, és kimásoljuk a "Direkt link a képhez" alatti szöveget (linket), akkor meg is van a kép elérési útja, amit bemásolunk a HTML-kódba (az src vagy az url után), és megjelenik az új képünk a blogban, miután rákattintottunk a sablon mentése gombra.


Kékkel kijelöltem a kép linkjét, ezt cserélhetjük le

Folytatása következik.!

Latsia írta megjegyzésként: "Szia! A kész sablonok színeit is megváltoztathatjuk, sőt szinte mindent rajta, tehát pld. az "agresszív" színű sablon is lehet pasztell, és akkor ahogy írod is, családi blogként is működik. "

Erről bővebben írok majd!

1 megjegyzés:

  1. A sütis blogodra most találtam rá. nagyon jó kis sütiket találtam ott. Mivel most kezdtem blogot írni ez, pedig nagyon hasznosnak tartom. Köszi!

    VálaszTörlés